fbpx
17 Czerwiec, 2019
Warszawa
18 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Słodzik – słodkie oszustwo?

Być może zaboli to osoby będące na wiecznej diecie i unikające cukru jak ognia ale prawda o słodzikach jest dosyć gorzka. Okazuje się bowiem, że sztuczne słodziki nie tylko sprawiają, że przybieramy na wadze, ale mają również negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Przede wszystkim, słodzik wcale nie jest ubogi w kalorie a to, że uznaje się go niejednokrotnie za „zdrowszą” opcję, jest efektem sprytnej manipulacji producentów. Wchodząca w skład słodzików, sztucznie wytworzona sukraloza brzmi podobnie do sacharozy – organicznego związki chemicznego występującego w cukrze trzcinowym i buraczanym. Tyle, że ta pierwsza nie ma nic wspólnego z naturalnymi cukrami i zawiera chlor, co poddaje w wątpliwość jej zdrowotne właściwości. 

Sukraloza E955 występuje pod nazwą Splenda i jest ponad 600 x słodsza niż „zwykły” cukier. Sama nie jest toksyczna dopiero związki powstałe po jej zmetabolizowaniu są niebezpieczne dla zdrowia. Pocieszeniem dla konsumentów jest, że w organizmie rozkłada się tylko ok. 20 % sukralozy reszta jest po prostu wydalana.

Zaburzenia metabolizmu

Już w roku 2008 udowodniono, że zastępowanie cukru sztucznymi słodzikami niekorzystnie wpływa na nasz metabolizm. Eksperyment przeprowadzono w USA na 18 tysiącach osób i okazało się, że u uczestników badania, którzy spożywali choćby jeden słodzony słodzikiem napój dziennie, metabolizm obniżył się o 30-40%. Jedną z konsekwencji słabej przemiany materii jest właśnie przybieranie na wadze. 

Śmiercionośny aspartam

Innym sztucznym słodzikiem jest aspartam (E951), który przez naukowców jest uważany za toksyczny ale często dodawany do produktów „dietetycznych”. Okazuje się, że składnik ten powoduje co najmniej 90 różnych dolegliwości, począwszy od depresji, zmęczenia, zawrotów głowy i bólów migrenowych a skończywszy na skurczach mięśni czy palpitacjach serca. Nie wykluczono również, że regularne spożywania aspartamu może powodować nawet epilepsję i nowotwory mózgu.

Są dowody na to, że składnik ten może uszkodzić nawet 75% komórek danej części mózgu zanim pojawią się objawy choroby, a wtedy na leczenie może być już za późno. Żeby tego było mało, naukowcy z University of Washington udowodnili, że aspartam testowany na myszach, powodował u nich dziury w mózgu.

Niestety bez odpowiedzi pozostaje pytanie dlaczego środek o tak toksycznym działaniu w dalszym ciągu legalnie znajduje się w tak wielu produktach spożywczych na całym świecie. Co możemy zatem zrobić? Najlepiej całkiem zrezygnować ze słodzików i zastąpić je zwykłym cukrem (białym lub brązowym) a w celu zrzucenia zbędnych kilogramów należy po prostu zmienić inne nawyki żywieniowe na zdrowsze, a przede wszystkim zamiast spędzać każde popołudnie z kawką i ciasteczkiem light, wybrać sportową formę wypoczynku. Zapewniamy was, że żaden słodzik nie ma nic wspólnego ani z chudnięciem ani ze zdrowym odżywianiem.