fbpx
17 Sierpień, 2019
Warszawa
24 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Smartfon kontra kilogramy

Naukowcy z University of Liverpool opracowali aplikację na smartfon, która dokładnie śledząc zjadane potrawy, pomoże użytkownikom zrzucić zbędne kilogramy.

Aplikacja została stworzona w odpowiedzi na badania Uniwersyteckiego Instytutu Psychologii, Zdrowia i Społeczeństwa (University’s Institute of Psychology, Health and Society), które pokazały, że jeżeli przywiązujemy wagę do tego co jemy, spożywamy mniejsze oraz mniej kaloryczne posiłki.

Naukowcy przeprowadzili badania z wykorzystaniem aplikacji na dwunastu otyłych pacjentach i okazało się, że w ciągu czterech tygodni każdy z nich zrzucił średnio 1,5 kilograma.

Trzy najważniejsze etapy

Aplikacja składa się z trzech głównych etapów. W pierwszym, użytkownik fotografuje posiłek, który właśnie zamierza spożyć. Gdy już skończy, kolejnym krokiem jest wybranie z gotowej listy odpowiedzi na pytania dotyczące skonsumowanej potrawy, tego czy zjadł wszystko i czy najadł się do syta.

W ostatnim etapie, aplikacja kompiluje interaktywny obraz wszystkiego co użytkownik spożył w ciągu dnia i przypomina mu, aby uważnie przemyślał oraz przygotował swoje kolejne posiłki. Warto podkreślić, że właściciel smatfona dokumentuje nie tylko jedzenie, ale również wszystkie spożywane napoje.

Doktor Eric Robinson, który opracował aplikację podkreśla, że według zgromadzonych danych, wszyscy otyli uczestnicy badania używali aplikacji według podanych wskazówek, skrupulatnie fotografując wszystkie posiłki i personalizując aplikację.

Obiecujące wnioski

Jak twierdzi Dr Robinson, mimo tego, że podczas eksperymentu osobisty kontakt z uczestnikami był znikomy i nie udzielono im żadnych wskazówek dotyczących zdrowego żywienia, jego efekty są zaskakujące. Oznacza to, iż samo zwiększanie świadomości na temat tego co jemy i pijemy już sprawia utratę wagi, a zwykła aplikacja może przyczynić się do zdrowszych nawyków żywieniowych.

Planowane jest powtórzenie badań na większą skalę, aby potwierdzić tak obiecujące rezultaty doświadczenia. Wyniki przeprowadzonego eksperymentu są obecnie prezentowane na Europejskim Kongresie Otyłości, który odbywa się w Liverpoolu w dniach 12-15 maja.

Źródło: EurekAlert