Do góry

Szkodliwa krzemionka?

Niedawne badania przeprowadzone przez naukowców w Chinach wykazały, że powszechnie uznawany za bezpieczny dwutlenek krzemu lub krzemionka mogą mieć potencjalnie negatywny wpływ na nasz materiał genetyczny.

Praca została zgłoszone na FoodConsumer.org, gdzie stwierdzono, że badanie to sugeruje, iż materiał jest toksyczny, przez co może uszkadzać DNA.

Dwutlenek krzemu w postaci nanocząsteczek posiada szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych, jak również w przetworzonej żywności i nanolekach, ze względu na swoje właściwości przeciwzbrylające. Zapobiega sklejaniu sproszkowanych składników, co czyni go szczególnie popularnym dodatkiem mineralnych produktów do makijażu.

Ostatnie badania sugerują, że zastosowanie krzemionki w preparatach może być powodem do obaw, jednak ogólny konsensus nauki i zdrowia do tej pory uznaje składnik ten za całkowicie nieszkodliwy.

Dla przykładu Food and Drug Administration (FDA), Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności określają dwutlenek krzemu jako bezpieczny dodatek i zatwierdzają go do powszechnego stosowania.

Rzeczywiście, ostatnie prace przygotowane we współpracy z WHO wskazują tylko, że negatywne skutki związane z krzemionką zostały spowodowane przez niedobór krzemu, a nie jego obecność.

Badanie

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Chin zostało opublikowane w czasopiśmie Journal of Nanoscience and Nanotechnology. Zespół chciał zbadać toksyczność nanocząstek na poziomie komórkowym i stwierdził, że w przeciwieństwie do innych rodzajów nanocząstek, mezoporowate cząsteczki krzemionki są zdolne do „wywoływania stresu oksydacyjnego, co prowadzi do dużej liczby mitotycznych aberracji” zgodnie z FoodConsumer.org.

 

Stwierdzono, że istniała różnica w oddziaływaniu pomiędzy różnymi typami nanocząstek krzemionki, cząstki nanokrzemionki w kształcie pałeczek okazały się bardziej szkodliwe niż te w kształcie kuli.