fbpx
22 Maj, 2020
Warszawa
16 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Tauryna – nie tylko energetyczna

Tauryna większości ludzi kojarzy się wyłącznie z napojami energetycznymi. Jest to przejaw ogromnej dyskryminacji aminokwasu będącego istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ostatnio naukowcy postanowili nieco zrehabilitować taurynę w oczach opinii publicznej.

Chińscy naukowcy z uniwersytetu Guangxi, w badaniach przeprowadzonych pod kierownictwem profesora Jian Liang udowodnili, że tauryna wykazuje niezwykle silne działanie ochronne na komórki naszej wątroby.

Zwłóknienie wątroby jest bardzo poważnym problemem medycznym. Powstaje w wyniku procesu zapalnego np. w przebiegu wirusowych zapaleń wątroby, ale równie często jest jednym z powikłań długoletniego nadużywania alkoholu. W konsekwencji może doprowadzić do marskości tego narządu.

Jak wiemy, wątroba posiada bardzo duże zdolności regeneracyjne, jednak nie ze wszystkimi uszkodzeniami jest sobie w stanie sama poradzić. I w tym miejscu właśnie wkracza tauryna.

Tauryna w znacznym stopniu przyczynia się do wzmożonej apoptozy komórek gwieździstych wątroby, częściowo odpowiedzialnych za włóknienie tego narządu.

Być może najnowsze badania przyczynią się do ulepszenia metod leczenia schorzeń wątroby. Na razie, sami możemy wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w taurynę, takie jak: mięso(wątroba), ryby oraz małże.

Źródło: Rynek Zdrowia