fbpx
23 Wrzesień, 2019
Warszawa
9 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Triklosan, konserwant który może powodować alergię

Jak donosi pismo „Allergy” jeden z popularnych związków konserwujących – triclosan (5-Chloro-2-(2,4-dichlorofenoksy)fenol)- stosowany w kosmetykach codziennego użytku, może wpływać na zwiększenie rozwoju alergii m.in. u dzieci.

Ten aromatyczny związek organiczny skutecznie zapobiega nadmiernemu rozwojowi bakterii na skórze ludzkiej. Ponadto zmniejsza ryzyko infekcji, zapobiega przykremu zapachowi oraz chroni przed infekcjami po zabiegach dentystycznych. Działa również grzybobójczo, dlatego jest stosowany w preparatach do cery trądzikowej. 

Jednak jak dowodzą badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców, triclosan w zbyt dużych ilościach może zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii zarówno u dzieci w wieku 6-8 lat jak i zwierząt.

Doniesienia z amerykańskiego czasopisma są tylko potwierdzeniem badań jakie przeprowadzili naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego oraz Uniwersytetu w Oslo. Podczas trwania projektu o nazwie „Norwegian Environment and Childhood Asthma Study” realizowanego w 2011 roku przebadali oni kilkaset dzieci pod kątem występowania alergii poprzez punktowe testy skórne lub pomiary poziomu immunoglobulin klasy E. 

W próbkach moczu dzieci poddanych badaniom mierzono poziom triclosanu. Podczas testów uwzględniano takie czynniki ryzyka wystąpienia alergii jak występowanie jej u któregoś z rodziców, zamożność rodziny czy wykształcenie matki. W wyniku przeprowadzonego eksperymentu naukowcy wywnioskowali, że u dzieci które miały najwyższy poziom triklosanu w moczu, ryzyko wystąpienia alergii wzrosło dwukrotnie.

Stwierdzono, że u tej grupy dzieci częściej występował katar alergiczny oraz reakcje na alergeny wziewne oraz sezonowe. Naukowcy wyjaśniają, iż wyniki doświadczeń są związane z tym, że triclosan może, jako środek antybakteryjny, zmieniać skład flory bakteryjnej na skórze i w jamie ustnej. Jak wynika z badań triclosan nie tylko ogranicza rozwój bakterii chorobotwórczych, ale może również zmniejszać ilość bakterii występujących w organizmie ludzkim naturalnie. Co w konsekwencji spowoduje wyjałowienie organizmu i wzrost podatności na alergie. 

Badania potwierdziły więc tezę, że nadmierne stosowanie triclosanu oraz innych produktów przeciwbakteryjnych wiąże się z większym odsetkiem występowania alergii

Naukowcy zaznaczyli jednak, że triclosan wchłania się głównie przez błony śluzowe, dlatego jego nadmierna ilość w pastach do zębów stanowi większe ryzyko występowania alergii niż naddatek w produktach do pielęgnacji skóry.

Jak powszechnie wiadomo nadmierne wykorzystywanie środków przeciwbakteryjnych może prowadzić do nabycia na nie oporności i w konsekwencji zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii. Dlatego naukowcy apelują o ograniczenie używania triclosanu w środkach higieny osobistej.

Źródło: PAP