fbpx
17 Czerwiec, 2019
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

„Ukryte” substancje zapachowe w kosmetykach

Octan linalilu, chemiczna substancja zapachowa będąca jednym z głównych składników olejku lawendowego nie znajduje się na liście substancji uczulających na podstawie Dyrektywy Kosmetycznej UE. Zatem producenci kosmetyków sprzedawanych na terenie UE  nie mają obowiązku zaznaczania jego obecności na etykietach.  Ostatnie badania na Uniwersytecie w Göteborgu wykazały, że octan linalilu może powodować alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

Zgodnie z Dyrektywą Kosmetyczną UE, kosmetyki do makijażu, maści, szampony, dezodoranty, pasty do zębów i inne produkty kosmetyczne muszą zawierać informację o swoim składzie, aby konsumenci unikali substancji, na które są uczuleni.

Przyczyna alergii kontaktowej octan linalilu, jest wyjątkiem nie będącym wymienionym w dyrektywie i jego obecność w składnie kosmetyków nie musi być wymieniona na opakowaniach. Substancja jest lekko alergizująca. Nowe badania w Sahlgrenska Academy dowodzą, że potrafi reagować z tlenem zawartym w powietrzu i tworzyć silnie alergenne nadtlenki wodoru. Może być więc częstą przyczyną wyprysku kontaktowego.

W badaniach brało udział 1717 osób, które były oceniane pod kątem występowania alergicznego wyprysku kontaktowego. U ok. 2% z nich wystąpiła reakcja alergiczna na utleniony octan linalilu.

To może wydawać się niewielki procent, ale w przybliżeniu otrzymany wynik jest taki sam jak dla związków zapachowych wymienionych w Dyrektywie Kosmetycznej” mówi Lina Hagvall, naukowiec z Uniwersytetu w Göteborgu.

Octan linalilu nie jest wymieniany w składzie kosmetyków, dlatego uczulonym konsumentom będzie trudno unikać tego związku, czego skutkiem może być alergiczne kontaktowe zapalenie skóry w postaci przewlekłej.

Zdaniem badaczy, wyniki badań powinny prowadzić do uwzględnienia utlenionej formy octanu linalilu jako związku zapachowego stosowanego w diagnostyce alergii kontaktowej. Substancja powinna pojawić się także w spisie składników produktów kosmetycznych.

Źródło: University of Gothenburg