fbpx
17 Sierpień, 2019
Warszawa
23 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Uroda zamknięta w pierwiastkach

Coraz częściej wśród składników preparatów kosmetycznych można spotkać układy mineralne. Ich obecność ściśle związana jest z faktem, iż wywierają korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, czy samopoczucie, ale także sprzyjają urodzie.

Składniki mineralne pojawiają się w kosmetykach w postaci kwasów, soli lub zasad, a więc w takiej, w jakiej najczęściej występują w układach naturalnych. Wyróżniamy dwie główne grupy substancji, czyli makroelementy i mikroelementy, których klasyfikacja uzależniona jest od procentowej zawartości w organizmach żywych.
 
Do pierwszej grupy zaliczane są przede wszystkim pierwiastki podstawowe, które w organizmach żywych występują w większych ilościach i są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Wymienić tu można azot, stanowiący kilka procent suchej masy organizmów, wapń i potas występujący w dwóch procentach. Ponadto fosfor, magnez, siarkę oraz sód, których zawartość nie przekracza na ogół jednego procenta.
 
Do drugiej grupy z kolei zaliczane są tzw. pierwiastki śladowe, a więc takie, które stanowią układy chemiczne w minimalnych ilościach w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Zaliczymy do nich żelazo, mangan, miedź, cynk i molibden.
 
Cynk, czyli eliksir młodości
 
Cyk jest pierwiastkiem, którego obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ uczestniczy on w syntezie ponad 200 enzymów. Bierze on również udział w produkcji wielu hormonów, przede wszystkim insuliny, testosteronu oraz tyroksyny. Jest również niezbędny do prawidłowej syntezy białek ustrojowych oraz kwasów nukleinowych. Ponadto wywiera istotny wpływ na sprawność układu odpornościowego. Należy również zauważyć, że cynk jest silnym antyoksydantem, który w znaczący sposób opóźnia procesy starzenia się skóry. Jego obecność korzystnie wpływa na metabolizm kolagenu, wzrost włosów, paznokci, a także na regenerację tkanek.
 
Uczestniczy on w procesie wytwarzanie prostaglandyn, czyli substancji odpowiedzialnych między innymi za regulowanie funkcji wydzielniczych skóry czy ilość wytwarzanego sebum. Preparaty kosmetyczne bazujące na zawartości cynku ułatwiają oczyszczanie skóry z nagromadzonego sebum, przywracają naturalne pH skóry, ściągają rozszerzone pory, łagodzą stany zapalne oraz  zmniejszają skłonność skóry do powstania zaskórników.
 
Właśnie ze względu na swoje liczne właściwości cynk jako pierwszy z pierwiastków znalazł zastosowanie w preparatach dermatologicznych i kosmetycznych. Jego działanie lecznicze odkryto ponad pięć tysięcy lat temu w Egipcie, gdzie jako środek do leczenia chorób skóry stosowano maść cynkową. Do dnia dzisiejszego jest on podstawowym składnikiem preparatów przeznaczonych do regeneracji drobnych uszkodzeń skóry, oparzeń czy trądziku młodzieńczego. Tlenek cynku jest ponadto wykorzystywany w innych maściach, zasypkach oraz pastach stosowanych w przemyśle farmaceutycznym. W preparatach kosmetycznych jest najczęściej spotykany w kremach i maseczkach o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, a także przeciwtrądzikowym.
 
W recepturach cynk pojawia się również w postaci soli asparaginianu, siarczku czy też siarczanu cynkowego. Związki te mają zastosowanie w przypadku schorzeń dermatologicznych, takich jak trądzik czy łysienie plackowate. Cynk stanowi również część składową tzw. bieli cynkowej. Należy wiedzieć, że pierwiastek ten otrzymywany jest z ekstraktów roślinnych, czyli liści kłącza pięciornika i korzeni prawoślazu lekarskiego.
 
Krzem na poprawę wyglądu skóry
 
Krzem jest składnikiem występującym praktycznie we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach ludzkiego organizmu. Poprzez stymulowanie syntezy hydroksylazy prolinowej, staje się głównym uczestnikiem biosyntezy kolagenu. Wpływa również na rozwój tkanki łącznej, odpowiada za sprężystość oraz elastyczność naskórka i skóry właściwej. Ponadto wzmacnia, a także uelastycznia ściany naczyń krwionośnych jak również przyśpiesza procesy gojenia ran. Krzem jest także istotnym składnikiem mineralizacji kości, a ponadto wpływa korzystnie na wzrost włosów i paznokci.
 
W recepturach preparatów pielęgnacyjnych krzem jest surowcem odpowiedzialnym za poprawę wyglądu skóry, zapobieganie przedwczesnemu wiotczeniu oraz opóźnienie procesu starzenia. Zapewnia również odpowiednią elastyczność i sprężystość skóry. Jest także skutecznym środkiem w przypadku schorzeń skóry. Dzięki swoim właściwościom adsorpcyjnym kontroluje wydzielanie sebum, oczyszcza ujścia gruczołów łojowych, tym samym wykazując działanie przeciwtrądzikowe. Ma również zdolność ograniczania powstawania stanów zapalnych, oparzeń, w tym także słonecznych. Zwiększa on również wytrzymałość płytki paznokciowej, przyspiesza wzrost włosów, zmniejsza ich wypadanie,a także działa przeciwłupieżowo. Krzem zaliczany jest także do surowców ograniczających nadmierną potliwość oraz swędzenie skóry. 
 
Pierwiastek ten najczęściej stosowany jest w postaci nieorganicznej, a podstawowym związkiem krzemu jest kwas orto-krzemowy, często określany mianem uwodnionej krzemionki. Głównym źródłem krzemu są ekstrakty roślinne otrzymywane przede wszystkim ze skrzypu polnego, pokrzywy, mniszka lekarskiego, rdestu ptasiego oraz pieprzu pospolitego. Duże ilości krzemu można odnaleźć również w roślinach niższych, takich jak glony, okrzemki, gąbki słodkowodne. Zawarta w nich krzemionka wykazuje działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki włosów, a także zapobiega ich wypadaniu oraz hamuje przetłuszczanie się skóry głowy.
 
Warto zaznaczyć, że w preparatach kosmetycznych często są też stosowane krzemoorganiczne silikony, gdzie na szczególną uwagę zasługują silanole, efektywnie zwiększające nawilżenie naskórka i chroniące go przed wolnymi rodnikami.
 
Siarka bakteriobójcza
 
Pierwsze wzmianki o tym pierwiastku pochodzą sprzed 2000 r. p.n.e. W tym okresie znalazł swoje zastosowanie w medycynie, a przede wszystkim do leczenia chorób skórnych. Obecnie wiemy już, że siarka jest istotnym składnikiem białek, enzymów, hormonów- insuliny, gdzie wraz z nią bierze udział w przetwarzaniu cukru czy regulacji poziomu glukozy we krwi. Ponadto ułatwia usuwanie toksycznych produktów przemiany materii.
 
W preparatach kosmetycznych siarka znalazła zastosowanie przede wszystkim w wyrobach przeznaczonych do pielęgnacji włosów, gdzie ulegając przemianom metabolicznym do związków siarczkowych, wykazuje działanie keratoplastyczne. Ponadto rozmiękcza zrogowaciały naskórek i ułatwia usuwanie jego zewnętrznej warstwy, wykazuje działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. Dzięki takim właściwościom jest chętnie wykorzystywana jako składnik kremów do skór łojotokowych, a także do cer dotkniętych trądzikiem różowatym.Źródłem biosiarki są aminokowasy siarkowe, takie jak metionina. Natomiast siarkę organiczną można znaleźć w ekstraktach z rukwi, czarnej rzodkwi oraz nasturcji
 
Miedź idealna na starość
 
Miedź jest pierwiastkiem, który coraz częściej pojawia się składzie preparatów kosmetycznych. Jej nazwa wywodzi się od Cypru, czyli miejsca gdzie już 1500 lat p.n.e. eksploatowano wielkie złoża tego metalu. Pierwiastek ten stanowi skład niektórych enzymów odpowiedzialnych za syntezę chlorofilu, a także jest składnikiem ułatwiającym wprowadzenie żelaza do hemoglobiny. Ponadto miedź poprzez katalizowanie utleniania grup SH prekreatyny tworzy mostki disiarczkowe keratyny, a także uczestniczy w syntezie melaniny, naturalnego barwnika skóry i włosów.
 
Charakteryzuje się właściwościami przeciwstarzeniowymi, uelastyczniającymi oraz dotleniającymi komórki skóry. Z tego też powodu znajduje zastosowanie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej i zmęczonej. Ponieważ reguluje wydzielanie sebum wykorzystywany jest w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej. Wspomaga także pielęgnację skóry mieszanej, zapewniając matowienie miejsc z tendencją do przetłuszczania się.
 
Pierwiastki życia
 
Magnez dzięki swoim wszechstronnym właściwościom zaliczany jest do grupy cennych surowców w kosmetyce. Często ze względu na nie jest określany mianem „pierwiastka życia”. Bierze on udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy w organizmie. Magnez jest również nieodzownym elementem procesu fotosyntezy, a także aktywnym uczestnikiem kilkuset reakcji enzymatycznych przebiegających w komórkach, szczególnie współdziałających z witaminami B, C i E. Pierwiastek ten wywiera duży wpływ na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, gdzie przede wszystkim pośredniczy w przewodzeniu impulsów elektrycznych z komórek nerwowych do mięśni.
 
Z działań istotnych z punktu kosmetyki, magnez wykazuje właściwości przeciwzapalnie, regenerujące skórę, dostarczające energii komórkom oraz stanowi skuteczną barierę przeciw wolnym rodnikom. Ponadto działa tonizująco, opóźnia procesy starzenia, wspomaga przemianę materii. Jest również skutecznym antyseptykiem, usuwa nieprzyjemny zapach potu.
 
Wapń bierze udział we wszystkich biochemicznych reakcjach organizmu. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się w warstwie ziarnistej naskórka i jest niezbędny do utrzymania spójności keratynocytów. Stymuluje także regenerację komórek aktywujących syntezę lipidów, szczególnie ceramidów, a także pozwala na zachowanie odpowiedniego napięcia skóry i utrzymuje jej prawidłowe nawilżenie. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Wapń jest wykorzystywany w kosmetyce w regeneracji skóry suchej oraz zniszczonej.
 
Selen zaliczany jest do układów o potwierdzonym działaniu przeciwutleniającym, działających synergicznie z tokoferolami. Stanowi ponadto istotny składnik peroksydazy glutationowej, zapobiegającej procesom oksydacyjnym substratów komórkowych, zabezpieczając skutecznie lipidy naskórka. W widoczny sposób opóźnia procesy starzenia skóry.
 
Mangan uczestniczy w procesach chroniących skórę przed działaniem wolnych rodników. Stosowany w preparatach kosmetycznych wspomaga działanie filtrów promieniochronnych. W połączeniu z biogenną dla naszego organizmu adenozyną zaliczany jest do układów typu botox-like, które docierając do głębszych warstw skóry hamują działanie impulsów nerwowych. Konsekwencją tego jest rozluźnienie naprężonej skóry i ograniczenie tworzenia zmarszczek mimicznych w procesie tzw. mitostarzenia.
 
Metale szlachetne
 
Coraz częściej w kosmetyce wykorzystywane są metale szlachetne- złoto i srebro.
Obecnie koloidalne złoto wchodzi w skład luksusowych kosmetyków odżywczych, które przyśpieszają metabolizm komórkowy, zwiększają odporność czy powodują efekt odmłodzenia skóry. W chirurgii plastycznej wykorzystywane są złote nici, które wszyte w postaci cieniutkiej siateczki pod skórą działają stymulująco na tkankę łączną i w konsekwencji powodują widoczne odmłodzenie skóry. Płatki złota pojawiają się również w kosmetykach kolorowych, a także w kostkach mydła toaletowego. Stosowane w preparatach kosmetycznych srebro stanowi natomiast wyjątkowo efektywny środek antybakteryjny.
 
Warto zwrócić uwagę, że w preparatach kosmetycznych rzadko wykorzystuje się omówione pierwiastki w postaci pojedynczych związków. Najczęściej stosuje się wyciągi z roślin, wody termalne, błoto z Morza Martwego, czy różnorodne glony bogate w mikro i makroelementy. Szczególnie chętnie stosowane są niektóre algi, które są nośnikiem wielu składników mineralnych. Co istotne, znajdujące się w algach mikroelementy występują w postaci kompleksów metaloorganicznych czy też połączeń z polisacharydami, które są dobrze przyswajane przez skórę.