fbpx
20 Czerwiec, 2019
Warszawa
23 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

W lecie ostrożnie z cytrusami

Pilotażowe badania sugerują, że dieta bogata w owoce cytrusowe, a zwłaszcza grejpfruty i sok pomarańczowy, może zwiększać ryzyko powstawania złośliwego czerniaka skóry.

Zespół naukowców piszących w Journal of Clinical Oncology wykorzystał dane z dwóch długoterminowych badań kobiet i mężczyzn, ujawniając, że istnieje prawdopodobieństwo, że spożycie owoców cytrusowych może powodować progresję czerniaka złośliwego.

U badaniu trwającym na przełomie lat 1984-2010 brało udział ponad 100 tysięcy osób, pracowników służby zdrowia. Na podstawie analizy nawyków żywieniowych badanych wykazano, że ludzie, którzy spożywają cytrusy 1,6 lub więcej razy dziennie są narażeni na ryzyko czerniaka o 36 procent bardziej niż ci, którzy jedzą mniej lub w ogóle nie spożywają owoców cytrusowych. Za porcję cytrusów przyjęto połowę grejpfruta, jedną pomarańczę lub szklankę (ok. 177ml) soku grejpfrutowego, bądź pomarańczowego. W uwzględnionym okresie czasu, maksymalnie od 24 do 26 lat, na czerniaka zachorowało 1840 osób (1,7%).  Osoby z chorobą nowotworową we wcześniejszym wywiadzie wykluczono z analizy. Wyniki były niezależne od wieku, palenia papierosów, picia alkoholu i innych czynników związanych ze stylem życia. Ponadto, spożycie cytrusów  nie wiązało się z prawdopodobieństwem wystąpienia nowotworów innych narządów.

Autorzy przypuszczają, że powiązanie to może wynikać z wysokiej zawartości furokumaryn w owocach cytrusowych. Substancje te uwrażliwiają skórę na szkodliwe działanie promieniowania słonecznego, wykazują  fotoaktywność, co oznacza, że ​​ich toksyczność jest wzmacniania przez promienie UV.  Wcześniejsze badania wykazały już, że psolareny (należące do naturalnych furokumaryn)zawarte w kosmetykach do opalania zwiększają ryzyko powstawania czerniaka.

Dr hab Shaowei Wu, główny autor badania z Uniwersytetu w Brown, powiedział w oświadczeniu, że wyniki wskazują na to, aby osoby spożywające dużo grejpfruta i / lub soku pomarańczowego powinny być szczególnie ostrożne i unikać długotrwałej ekspozycji na słońce.

Naukowcy twierdzą, że świeże owoce, zawierają więcej furokumaryn w porównaniu do przetworzonych soków owocowych. Z kolei sok pomarańczowy jako przyczyna występowania czerniaka wiąże się z wysoką częstotliwością jego spożycia.

American Society of Clinical Oncology określiło wyniki jako „intrygujące”, ale przyznało, że jest jeszcze za wcześnie na jakiekolwiek zmiany w zaleceniach dietetycznych dotyczących grejpfruta i pomarańczy.

 „Chociaż wyniki naszego badania sugerują, że ludzie, którzy jedzą dużo świeżych grejpfrutów i piją dużo soków pomarańczowych, są bardziej narażeni na wystąpienie czerniaka, zanim wydamy odpowiednie rekomendacje, musimy przeprowadzić znacznie więcej analiz” – komentuje Shaowei Wu.

 

Źródło: The Sience Times, The Washington Post