fbpx
23 Wrzesień, 2019
Warszawa
14 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

W restauracyjnym menu – wskaźnik kaloryczny

Większość właścicieli gabinetów przeżywa obecnie oblężenie klientek pospiesznie zapisujących się na zabiegi wyszczuplające. Wśród nich nie brakuje takich, które zamiast domowego obiadu wybierają restauracje na mieście. Brak danych w karcie menu na temat kaloryczności potraw powoduje spożywanie nadmiaru kalorii i tym samym szybsze tycie. Już niebawem sytuacja ma ulec poprawie.

Niemal każdego dnia w pracy rozmawiamy z klientem mającym problem z nadwagą. Wiadomo, że oprócz zastosowanych zabiegów wyszczuplających niezbędne jest wprowadzenie prawidłowej diety. Osoby otyłe za tzw. prawidłową dietę uważają jedynie sałatki, warzywa i owoce. Zamawiając w restauracji pyszne dania warzywne nie zwracają uwagi na to, że są one np. polane wysokokalorycznym sosem w połączeniu z wypiekanymi na maśle grzankami.

W Stanach Zjednoczonych dokonano reformy systemu opieki zdrowotnej, która zmusza restauratorów do podawania w opisie menu wartości kalorycznych serwowanych dań.

Regulacje dotyczą sieci gastronomicznych posiadających co najmniej 20 lokali. Szacuje się, że w całych Stanach Zjednoczonych ustawa obejmie ponad 200 tys. restauracji, w większości typu fast food.

? Zamawianie posiłków w restauracjach nie będzie już dietetyczną zagadką ? ocenia Margo Wootan, dyrektor Centrum Nauki w Interesie Publicznym, pozarządowej organizacji działającej na rzecz zdrowia Amerykanów z siedzibą w Waszyngtonie.

Przedstawiciele Federalnej Agencji Kontroli Leków i Żywności(FDA) wyjaśniają natomiast, że chodzi o ujednolicenie przepisów dotyczących informacji podawanych w menu. Obecnie wiele restauracji umieszcza informacje o kaloryczności dań przy wejściu do lokalu, na opakowaniach zamawianych produktów lub na stronie internetowej.

Nowe przepisy wymagają, żeby wartość kaloryczna posiłku znajdowała się w menu. Chodzi o to, by klienci znali tę wartość w momencie składania zamówienia. Nowe prawo dotyczy także produktów sprzedawanych w automatach, gdy zamieszczone na opakowaniach informacje o liczbie kalorii są nieczytelne.

Z badań opublikowanych przez Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity wynika, że posiłki zamawiane w restauracjach szybkiej obsługi przez osoby znające ich wartość kaloryczną miały średnio o 106 kalorii mniej, niż dania wybierane przez osoby, które nie posiadały tych informacji.

Dopóki w Polsce nie zostanie wprowadzona podobna ustawa, warto informować swoich klientów o tzw. pułapkach w restauracji (sosy, grzanki, wina, sery, napoje typu Latte).

 źródło: Rynek Zdrowia