fbpx
20 Maj, 2019
Warszawa
21 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Witamina D pomocna w odchudzaniu

Odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie może zwiększyć skuteczność niskokalorocznych diet odchudzających ? tak uważają badacze z University of Minnesota. Jak twierdzi kierownik badań, dr Shalamar Sibley, niedobór witaminy D występuje często u osób otyłych, lecz nie jest jasne, czy to niedostateczny poziom witaminy D powoduje otyłość, czy też jest odwrotnie.

Przez 11 tygodni doświadczenia 38 osób cierpiący na nadwagę stosowało niskokaloryczną dietę, skomponowaną w taki sposób, aby indywidualne dzienne zapotrzebowanie energetyczne każdego uczestnika zmniejszyć o 750 kalorii. Zarówno przed rozpoczęciem doświadczenia, jak i po jego zakończeniu, u uczestników wykonano badanie stężenia różnych postaci witaminy D we krwi.

Średni poziom witaminy D odnotowany u wszystkich uczestników badania był niższy od wartości prawidłowej. Jednak osoby badane o ?najwyższym? poziomie wit. D uzyskały najlepsze rezultaty w spadku wagi. Stwierdzono bowiem, że wzrost poziomu prekursora witaminy D, 25-hydroksykalcyferolu, o 1 ng/ml pozwalał średnio na zrzucenie dodatkowych200 g zbędnej wagi, a podwyższenie stężenia głównej formy wit. D, czyli 1,25-dihydroksykalcyferolu o 1 ng/ml wiązało się z utratą dodatkowych 107 g

Ponadto podwyższony poziom witaminy D sprzyjał utracie większej ilości tłuszczu umiejscowionego w okolicy brzusznej, a więc najbardziej niekorzystnej dla zdrowia formy tkanki tłuszczowej.