fbpx
28 Maj, 2020
Warszawa
15 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Witamina D suplementowana z chlebem

Wzbogacany chleb może pomóc w likwidowaniu niedoborów witaminy D występujących w strefach geograficznych o niskim nasłonecznieniu – dowiadujemy się z najnowszej publikacji w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Znaczenie promieni słonecznych w produkcji witaminy D w naszym organizmie od dawna jest przedmiotem sporów wielu naukowców. Jedni twierdzą, że wystarczy kilka minut spaceru, inni zachęcają wręcz do krótkich wizyt w solarium. Faktem jest jednak, że problem niedoboru witaminy D staje się coraz poważniejszy i przestaje dotyczyć wyłącznie małych dzieci.

Pozostawiając „słoneczne” spory możemy skupić się na możliwościach suplementacji lub wprowadzeniu diety zmniejszającej wspomniane niedobory. W związku z tym, że próby suplementacji witaminy D przy pomocy wzbogacanego mleka nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, badacze z Purdue University postanowili wykorzystać inny produkt.

Na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań przeprowadzonych nad chlebem przygotowanym z użyciem drożdży zawierających bardzo duże ilości witaminy D. Testy na szczurach przyniosły bardzo pozytywne rezultaty.

Prowadząca dr Connie Weaver twierdzi, że przy pomocy zmodyfikowanego chleba można z powodzeniem uzupełniać niedobory witaminy D. Jest to szczególnie istotne w przypadku ludzi zamieszkujących słabo nasłonecznione miejsca.

Źródło: PAP Nauka