fbpx
Z OSTATNIEJ CHWILI!
22 Październik, 2019
Warszawa
18 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Właściwości prozdrowotne miodu z manuki

Jest najpopularniejszym nowozelandzkim produktem na świecie, łączącym w sobie walory smakowe i właściwości lecznicze. Mowa tu oczywiście o miodzie z manuki.

Złoto w słoiku pochodzi z Nowej Zelandii. Tam właśnie rośnie niespotykany nigdzie indziej na świecie krzew manuki, zwany również drzewem herbacianym. Aborygeni i Maorysi wykorzystywali twarde drzewo manuki do wytwarzania narzędzi, a dla wywaru z liści bądź kory znaleźli zastosowanie w medycynie ludowej.

Jak twierdzi Ilona Zdziech, autorka książki „Kuchnia Nowej Zelandii” – Miód z manuki początkowo nie cieszył się uznaniem. Jego ciemna, karmelowa barwa i charakterystyczny, intensywny smak sprawiały, że pszczelarze oddawali miód rolnikom, którzy karmili nim zwierzęta. Gdy Nowozelandczycy zauważyli, że zwierzęta karmione tym miodem są zdrowsze od innych, wprowadzili go również do swojego menu.

Jakie unikalne składniki zawiera miód z manuki? Methyloglyoxal – MGO, czyli związek produkowany w każdej komórce organizmu, który powstaje w skutek przemian biochemicznych. Znajdziemy w nim ponadto wysokie stężenie substancji aktywnych, takich jak polifenole, flawonoidy i metyloglikosal. A także oksydaze glukozy odpowiadającą za wysoką aktywność antybakteryjna miodu.

Ilona Zdziech dodaje ponadto: Miód z manuki wykorzystywany jest jako naturalny produkt wspomagający leczenie przeziębień, przy problemach żołądkowych, a także jako składnik diety wzmacniający odporność, działa antybakteryjnie przeciw gronkowcowi. Nie tylko pomaga eliminować szkodliwe bakterie, ale działa również probiotycznie na florę bakteryjna w jelitach.

Co interesujące, miód z manuki stosować możemy zewnętrznie, w celach przyśpieszenia gojenia ran. W nowozelandzkich szpitalach wykorzystywany jest przy leczeniu problemów skórnych, a kobiety na Zielonej Wyspie posługują się nim podczas pielęgnacji skóry.

Źródło: PAP Life