fbpx
17 Wrzesień, 2019
Warszawa
11 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Wpływ diety na skórę

Odpowiednio zbilansowana dieta ma bezpośredni wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Warto uświadamiać klientkom jakie witaminy i składniki mineralne są niezbędne aby zagwarantować im piękny wygląd.

Dieta a skóra Twojej klientki

Jeśli skóra jest sucha i pojawiają się na niej trudno gojące się zmiany, może świadczyć to o niedoborze witaminy A. Jej zadaniem jest bowiem ujędrnienie i ujednolicenie skóry, dzięki niej staje się ona delikatna i gładka. Dobrym źródłem tej witaminy są: wątróbka, masło, żółtko jaj, sery pleśniowe, mleko krowie, świeże sardynki i mięso węgorza.

Jeśli skóra Twojej klientki jest wiotka, to brakuje jej witaminy E, którą dostarczy spożywając olej z kiełków pszenicy, kukurydzę oraz soję.

Cera blada i zmęczona świadczy o braku kwasu foliowego. Zaproponuj klientce urozmaicenie diety o marchewkę, kapustę, szparagi, szpinak, fasolkę szparagową. Witamina ta dobrze przyswaja się też z krowiego mleka, jajek, mięsa i wątróbki. 

Cienie pod oczyami i pękające naczynka, to niedobór witaminy K. Dobrym źródłem tej witaminy są: brokuły, rzepa, szpinak, ogórki, sałata, awokado, ziemniaki, jaja, nabiał i wątróbka. 

Zajady w kącikach ust a także słabe, łamliwe paznokcie, to brak witaminy B2 w codziennej diecie Twojej klientki. Uzupełni ją spożywając większe ilości: wątróbki, jaj, suszonych owoców i grzybów, produktów mlecznych, szparagów, szpinaku, awokado i bananów. Zniwelowanie niedoboru tej witaminy jest szczególnie ważne ponieważ przy długo trwającym okresie jej braku na skórze pojawiają się nieestetyczne zmiany łojotokowe w fałdzie nosowo-policzkowym.

Cera szara i ziemista sugeruje potrzebę wzbogacenia diety w witaminę B6. Poradź jej spożycie wątróbki, mięsa (dużo tej witaminy znajduje się w baraninie), pełnoziarnistych produktów zbożowych, suszonych owoców i awokado. Jest to ważne, ponieważ witamina, ta jest niezbędna w terapii łojotokowego zapalenia skóry.

Łojotok może świadczyć również o niedoborze witaminy B1. Jej dobrym źródłem, tak jak pozostałych witamin z grupy B, są: wątróbka, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy, nasiona słonecznika i ryby.

Bardzo ważną rolę w zachowaniu dobrej kondycji skóry pełni też witamina C, której niedobór przyczynia się do rozwoju trądziku i pękania naczynek. Pełni ona ważną rolę w procesie gojenia się ran i uelastyczniania blizn. Jej dobrym źródłem są: kwaśne owoce (grejpfruty, pomarańcze, cytryny, porzeczki, truskawki, maliny, czarne porzeczki, owoc dzikiej róży) oraz w owoce egzotyczne (kiwi, mango). Występuje ponad to w kapuście, pomidorach, młodych ziemniakach, papryce i w zielonych częściach warzyw. 

Niekorzystnie na stan cery wpływa również palenie tytoniu!

Czy wiesz, że wypalenie jednego papierosa niszczy 25mg witaminy C?!

Warto jeszcze wspomnieć o tzw. „witaminie F”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które odgrywają bardzo ważną rolę w procesie tworzenia nabłonka i regeneracji skóry. Łagodzą stany łojotokowe, zapalne i zapobiegają nadmiernej suchości skóry. Aby zapewnić ich odpowiednią podaż należy jeść tłuste gatunki ryb morskich (śledź, łosoś) i nie zapominać o dodatku oleju do surówek, sałatek.

Co  skóra zyskuje dzięki odpowiedniej podaży składników mineralnych?

Wapń pochodzący z mleka i produktów nabiałowych gwarantuje wygładzenie i nadaje skórze miękkość, zaś jego niedobór skutkuje występowaniem stanów zapalnych skóry i skłonnością do zmian alergicznych.

Miedź i żelazo pozytywnie wpływają na zabarwienie skóry. Miedź w dużych ilościach zawarta jest w wątróbce, ostrygach, drożdżach, nasionach sezamu, kakaowca, słonecznika i dyni. Żelazo natomiast najlepiej przyswajane jest z produktów pochodzenia zwierzęcego: chude mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątróbka i żółtko jaja.

Potas zapobiega wysuszaniu  i czyni skórę mniej podatną na zmiany trądzikowe. Zaproponuj, więc klientce suszone owoce – morele, figi, jabłka, rodzynki, również awokado i banany. Jednak wspomnij, że są one wysokokaloryczne. na szczęście nie musi żałować sobie pomidorów i ich przetworów, bo są niskokaloryczne. Dobrym źródłem potasu są także ziemniaki, owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste.

Cynk przyspiesza gojenie się ran. Jego niedobór nasila zmiany trądzikowe i trudno gojące się wykwity. Ten pierwiastek znajdziesz w mięsie, wątróbce, jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, serach, nasionach roślin strączkowych, kaszy gryczanej i orzechach.

Niedobór jodu czyni skórę szorstką, suchą i łuszczącą się, staje się ona sinoblada, a łokcie i kolana nabierają brunatnego zabawienia. Skąd czerpać jod? Z jodowanej sól kuchennej, ryb morskich, kapusty, szpinaku, szparagów, cebuli, rzepy i pomidorów. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że nadmiar tego pierwiastka będzie nasilał objawy trądziku.

Krzem natomiast uelastycznia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne jeśli klientka boryka się z pękającymi naczynkami krwionośnymi czy żylakami. Gdzie szukać krzemu? W marchwi, czosnku, płatkach owsianych i otrębach, kaszy gryczanej, a także w herbacie ze skrzypu polnego.

Oczywistym jest, że niedobory tych wszystkich składników można uzupełnić sięgając po suplementy diety. Pamiętaj jednak o tym, aby poinformować, że niekontrolowane przyjmowanie witamin i składników mineralnych może doprowadzić do ich przedawkowania. Poza tym preparaty multiwitaminowe wcale nie są indywidualnie dobrane do potrzeb  organizmu każdego człowieka. Szczególnie groźne są nadmierne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), ponieważ organizm nie jest w stanie wydalać ich nadmiaru z moczem. I tak: zbyt duża ilości witaminy A może prowadzić do krwotoków, łysienia, natomiast nadmiar witaminy K może być niebezpieczny dla osób ze skłonnością do powstawania żylaków czy zakrzepów, a także dla kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną czy palaczy, ponieważ powoduje powstawanie skrzepów.

Wniosek? Jeśli Twoja klientka chce poprawić stan swojej cery i przedłużyć efekty zabiegu, który jej wykonałaś powinna korzystać z bogactwa świeżych warzyw i owoców, a także wysokowartościowych produktów spożywczych!

Dietetyk Monika Frank Poradnia Dietetyczna Mój Dietetyk w Poznaniu.