fbpx
Z OSTATNIEJ CHWILI!
22 Październik, 2019
Warszawa
17 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Wydłużenie trwania zapachu perfum

W celu dłuższego utrzymywania się zapachu w produktach naukowcy opracowali nową metodę enkapsulacji cząsteczek zapachu łącząc masowe i strumieniowe emulgowanie, dzięki czemu zapach luksusowych perfum nie wyparuje tak szybko.

Jednym z największych wyzwań dla producentów zapachów, jest to, że są one amfifilowe i w normalnej temperaturze łatwo odparowują dlatego trudno określić je jako wydajne.

Istnieją pewne tradycyjne sposoby, jednak za ich pomocą trudno jest efektywnie utrzymać zapach w mikrokapsułkach. Publikując swoją prace w czasopiśmie ACS Applied Materials & Interfaces, naukowcy mieli na celu rozwiązanie tego problemu poprzez wprowadzenie stabilnej emulsji typu zapach w wodzie (F/W) przygotowanej poprzez mikrostrumieniowe emulgowanie wewnątrz polimerowych mikrokapsułek.

Na podstawie wnikliwych badań właściwości fizykochemicznych mikrokapsułek nad uwalnianiem substancji zapachowej David A. Weitz wraz z współpracownikami wykazali, że zwiększone zatrzymywanie środka zapachowego można uzyskać stosując polarne powłoki polimerowe i formowania wewnątrz mikrokapsułek hydrożelowej sieci.

Wyzwania enkapsulacji

Wyzwaniem przy tworzeniu długotrwałych zapachów jest to, że cząsteczki aromatu wydają się być małe i niestabilne, co oznacza, że mogą łatwo przedostawać się przez bariery łatwo i szybko rozproszyć.

Jak już wspomniano, niektóre metody, jak pojedynczy proces spowalniający cząsteczki zapachu przez pakowanie ich w mikrokapsułki, zostały opracowane w celu zapobiegania szybkiemu uciekaniu cząsteczek zapachowych z perfum lub balsamu. Jednak technika ta, może okazać się nieefektywna i nie umożliwia kontrolowania wielkości powłoki, grubości lub struktury, co znacznie utrudnia pracę.

Weitz wraz z zespołem pragnęli wymyślić nową strategię wykorzystującą mikrostrumieniową i masową emulgację do kapsułkowania zapachów, co rozpoczęli przy wykorzystaniu środków Procter & Gamble, National Science Foundation, Harvard Materials Research Science, Engineering Center, oraz National Research Foundation of Korea.

Na początku, w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny wody i cząsteczek α-pinenu, występujących w olejkach z sosny i rozmarynu, naukowcy zemulsyfikowali je. Następnie pompowano emulsje do maleńkich szklanych kanałów mikrofluidycznych tworzących jednolite mikrokapsułki.

Naukowcy twierdzą, że technika ta może mieć zastosowanie nie tylko w branży zapachowej, ale również do podawania leków i innych dziedzinach.

Źródło: ACS