fbpx
22 Lipiec, 2019
Warszawa
19 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Yerba mate – magiczne ziele

Zapewne większość z was słyszała już o yerba mate, naparze popularnym szczególnie w krajach Ameryki Południowej znanym z niezliczonych właściwości zdrowotnych. Napój staje się coraz bardziej popularny na całym świecie a „mate-szaleństwo” zaczyna opanowywać także i naszą ojczyznę, w której napój ten rozpowszechniają znani podróżnicy, w szczególności Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska.

Ale co to właściwie jest?

Yerba mate to mikstura suszonych liści z ostrokrzewu paragwajskiego, przyrządzana w postaci ciepłego napoju, znana głównie z właściwości pobudzających. Napój ten pijali początkowo Indianie z plemienia Guarani żyjący w dorzeczu rzeki Paragwaj. Europejczycy, którzy zetknęli się z nimi już w XVI wieku, byli zaskoczeni ich niespotykaną siłą i witalnością, wywnioskowali więc, że sekret musi tkwić właśnie w tym „magicznym” naparze. Później rozpowszechnili go jezuici, którzy tradycyjną herbatę postanowili zastąpić o wiele zdrowszą yerba mate.

Jakie te właściwości zdrowotne?

Już spieszymy z wyjaśnieniem. Lista dobroczynnych właściwości ostrokrzewu paragwajskiego jest bardzo długa, więc nie sposób ich wszystkich wymienić i opisać, chyba, że stworzylibyśmy trylogię albo nawet i sagę! Dlatego skupmy się na najważniejszych cechach tej rośliny.

Skarbiec antyoksydantów

Okazuje się, że yerba mate zawiera aż o 90% więcej antyoksydantów niż zielona herbata! Dzięki temu znacznie wzmacnia odporność organizmu, spowalnia oznaki starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje stres i pomaga walczyć z bezsennością. Dodatkowo, ponieważ zawiera wiele związków fenolowych, które mają właściwości przeciwutleniające i antymutagenne, pomaga zapobiegać nowotworom, udarowi mózgu i innym przewlekłym chorobom. Antyoksydanty i aminokwasy zawarte w ostrokrzewie pomagają również w transporcie cholesterolu i tłuszczu, co zapobiega ich osiadaniu na ściankach naczyń krwionośnych, a w rezultacie powstawaniu miażdżycy i zatorów, będących główną przyczyną zawałów serca.

Poprawa koncentracji

Pobudzające działanie ostrokrzewu paragwajskiego cenią sobie w szczególności studenci przed sesją ale picie mate zaleca się również w innych sytuacjach wymagających wzmożonego skupienia i koncentracji. Ziele to zawiera bowiem kofeinę (czy też mateinę), w związku z czym działa pobudzająco. Jednak przewaga yerba mate nad tradycyjną filiżanką kawy jest jednak taka, że nie wypłukuje ona z organizmu magnezu, nie pozostawia osadu na zębach i nie podrażnia żołądka. Po wypiciu kubka tego trunku, od razu czuje się przypływ  energii i jasność umysłu, dzięki czemu praca przebiega szybciej, lepiej i efektywniej.

Siła fizyczna 

Skład chemiczny i składniki odżywcze zawarte w yerba mate działają na nasz metabolizm tak, że wydajniej spalamy węglowodany. Oznacza to, że nasz organizm otrzymuje więcej energii z tego co jemy, spalając jednocześnie więcej kalorii przechowywanych w komórkach tłuszczowych. Ponadto, regularne picie naparu zapobiega powstawaniu kwasu mlekowego w mięśniach, dzięki czemu po intensywnym wysiłku fizycznym mięśnie nie są obolałe, szybciej się regenerują a my mamy energię do kolejnego wyczynu.

Poprawa trawienia

Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystywali napój z ostrokrzewu paragwajskiego także jako lek na dolegliwości układu pokarmowego. Okazuje się bowiem, że ziele to skutecznie wspomaga trawienie wzmagając produkcję żółci i innych kwasów żołądkowych. Ponadto, yerba mate pomaga oczyszczać jelito grube oraz zwalcza bakterie żołądkowe odpowiedzialne za nieprzyjemny oddech.

Właściwości upiększające

Regularne picie mate jest również wskazane w walce z nadwagą, gdyż ziele to spowalnia przemianę materii i pozostawia uczucie sytości na dłużej. Ponadto, regularne picie naparu z ostrokrzewu ujędrnia i napina skórę, a dzięki dużej zawartości witaminy A,  poprawia wygląd włosów i paznokci.

 Jak przyrządzić

Napar przyrządza się w specjalny sposób w małym, pękatym naczyniu zwanym matero i popija  za pomocą rurki zaprojektowanej tak by odsączała fusy. Naczynie na napój może być drewniane, metalowe, plastikowe lub wykonane z owocu tykwy, rurka natomiast o dźwięcznej nazwie bombilla, może być stalowa, srebrna lub bambusowa. 

Przed pierwszym przygotowaniem napoju naczynie należy „zahartować”, zalewając w nim yerba mate i pozostawiając na całą dobę. Potem możemy przystąpić do przyrządzania naparu. W tym celu do matero wsypujemy ziele tak, by wypełniło prawie całe naczynie, a następnie zalewamy gorącą wodą. Bardzo ważne jest by nie doprowadzić wody do wrzenia, gdyż wrzątek zabije właściwości odżywcze i smakowe rośliny. Według ekspertów najlepiej by woda miała około 75 stopni Celsjusza. 

To samo ziele można zalewać kilkakrotnie zanim utraci ono swoje walory, dlatego w krajach Ameryki Łacińskiej na ulicach często można spotkać osoby z kubeczkiem mate w jednej ręce i termosem z gorącą wodą w drugiej tak, by mogli w każdej chwili uzupełnić zawartość matero i dodać sobie energii na resztę dnia.  

Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować yerba mate, koniecznie zrób to w najbliższym czasie. Zarówno ziele jak i potrzebny sprzęt można już kupić w Polsce w specjalistycznych sklepach w całym kraju oraz internetowo, więc zielona wersja energetyzującego „soku z gumijagód” jest już w zasięgu ręki. Na zdrowie! 

Źródła:

Fitness.wp.pl

Dobreziele.pl

Fitday.com