fbpx
22 Wrzesień, 2019
Warszawa
21 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Z konserwantem czy bez?

Naukowcy w poszukiwaniu najlepszego konserwanta w kosmetykach stale przeprowadzają badania dotyczące budowy i funkcjonowania komórek eukariotycznych i prokariotycznych. Wykrycie wszystkich różnic może ułatwić produkcję składnika konserwującego, który będzie hamował rozwój komórek Procaryota nie zaburzając przy tym prawidłowego funkcjonowania Eucaryota.

Coraz większa liczba przypadków alergii skłania naukowców do poszukiwania idealnego środka konserwującego, który będzie wykazywał szerokie spektrum działania nie wykazując przy tym działanie alergizującego.

Przypomnijmy, że preparat kosmetyczny bez składnika konserwującego wykazuje trwałość do 2 tygodni, a przetrzymywany w lodówce do trzech. Naturalnymi konserwantami mogą być olejki eteryczne, jednak bez dodatkowych składników kosmetyk bardzo szybko może zmienić swoją konsystencję.

Idealnym konserwantem w branży kosmetycznej jest składnik bezbarwny, bezzapachowy, rozpuszczalny w wodzie, nietoksyczny, nie wywołujący uczuleń, efektywny w szerokim zakresie pH oraz hamujący wzrost różnorodnych bakterii i grzybów.

Jeżeli jesteśmy przeciwnikami  składników konserwujących możemy wybrać dwie opcje.

  • możemy zakupić półprodukty i samemu tworzyć preparaty kosmetyczne, które  następnie będziemy przechowywać w lodówce,
  • możemy zakupić gotowe preparaty pochodzenia naturalnego za nieco większą gotówkę.

Producenci nie podają stężeń składników konserwujących. Jesteśmy w stanie ocenić jego miejsce na liście składników kosmetycznych i wywnioskować jaką ilość stanowi on w preparacie.