fbpx
20 Sierpień, 2019
Warszawa
26 ° C
Do góry
Image Alt

SC Beauty Magazine

Zdradzamy przepis na długowieczność

„Andyjska dieta” składająca się z ziarna komosy ryżowej, liści koki oraz regionalnych grzybów pozwoli dożyć sędziwego wieku. Skąd ta pewność?

Otóż przepis ten zdradził 123-letni Indianin z górskiego plemienia Ajmarów, rolnik Carmelo Flores, który jak ogłosiło boliwijskie MSW, właśnie zdobył tytuł najstarszego człowieka świata.

Dotychczas tytuł ten należał do Francuzki Jeanne Calment. Kobieta zmarła w wieku 122 lat w 1997 r. Natomiast według Księgi rekordów Guinessa, za najstarszego człowieka uważano 112-letniego Salustiano Sancheza Blazqueza, muzyka, który przed ponad 80 laty zamieszkał w Nowym Jorku. Sanchez zajął miejsce zmarłego w czerwcu br. w wieku 116 lat, Japończyka Jiroemona Kimury.

Co wiemy o obecnym zwycięzcy? Carmelo Flores mieszka na wysokości niemal czterech tysięcy metrów, w chatce pokrytej słomianym dachem. Wciąż jest na tyle sprawny fizycznie, by codziennie spacerować po swojej wiosce w butach wykonanych z opon samochodowych.

Twierdzi, że ową długowieczność osiągnął dzięki „Andyjskiej diecie”. Na czym ona polega? Na wzbogaceniu swojego jadłospisu o liście koki, ziarna komosy ryżowej oraz miejscowe grzyby.

Warto wiedzieć, że wiek rolnika nie jest do końca oczywisty. Trudno go zweryfikować, ponieważ w Boliwii świadectwa urodzenia zaczęto wydawać dopiero w 1940 roku. Rekordzista posługuje się jednak świadectwem chrztu, na którym widnieje data16 lipca 1890, będąca jednocześnie jego datą narodzin. Na podstawie tego certyfikatu ma również wystawiony certyfikat tożsamości.

Przekonuje was przepis na długie życie podany przez Pana Floresa? A może macie własne pomysły na dietę, która pozwoli każdemu z nas dożyć sędziwego wieku. Podzielcie się z nami!

Źródo: tvn24.pl / rynekzdrowia.pl

Foto: AP